עם השנים, המטבח של סן מרינו הושפע מאוד מהמטבח האיטלקי ובמיוחד מזה של המחוזות האיטלקיים השכנים אמיליה רומניה ולה מרקה.
עם התמורות שהביאה איתה המהפכה התעשייתית והשינויים החברתיים והכלכליים, המסורות העתיקות של המטבח הסן מרינואי הותאמו לצורכי הזמן המודרני. בואו ונראה מה הן המנות היחודיות ביותר בסן מרינו.
פיאדינה – Piadina
זו כנראה המנה העתיקה ביותר שעדיין קיימת בסן מרינו. את הפיאדינה מכינים בגרסה דומה לזו של רימיני עם בצק דק, אבל קצת יותר עבה מבעיר הגדולה. מדובר ב"לחם עוני" שעם מעט דמיון יכול להזכיר את המצות שלנו.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בסן מרינו. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה:
- מדריך שמע מקיף לסיור רגלי בסן מרינו
- סיור פרטי עם מדריך תיירים במרכז ההיסטורי של סן מרינו
- מבולוניה: סיור יום פרטי בסן מרינו עם ארוחת צהריים
- סיור הליכה היסטורי פרטי בסן מרינו
- חווית מולטימדיה במוזיאון טיטאנוס
- סיור מודרך סן מרינו עם טוסט בשקיעה
- סיור פרטי מודרך בעיר סן מרינו
- טרק ואפריטיף על הצוקים של סן מרינו
- סיור מודרך + אפריטיף לזוג בבר יין
המתכון המסורתי דורש להכין את הבצק של הפיאדינה עם קמח, מים ושומן מן החי, לרוב של חזיר.
המילוי של הפיאדינה יכול להשתנות. אחד המילויים הפופולריים ביותר הוא גבינת סטראצ'ינו הקלאסי, רוקט ופרושוטו קרודו, אבל היופי והרבגוניות של "לחם העני" הזה הוא שאפשר להכניס אליו הכל. מעשבי התיבול הפשוטים ביותר ועד גבינות ובשר יקרים ויוקרתיים.
פולנטה על קרש חיתוך
מאכל חורפי עתיק ואופייני במיוחד בחורף הוא פולנטה שמוגשת עם תוספות שונות ובפרט עם רוטב נקניקיות וגבינת פקורינו מגוררת או בגרסה עשירה יותר עם רוטב עשוי זרעונים, שומן חזיר ומרווה. המאפיין המיוחד הוא שהוא מוגש על קרש חיתוך ומכאן מגיע השם שלו "Polenta sul tagliere".
סטרוצאפרי (Strozzapreti) ופסטה ביתית
בין הפסטות הביתיות הבולטות בסן מרינו נמצאת פסטת הסטרוצאפרי (חונקי הכמרים בלע"ז). הפסטה עשויה מקמח, מים ומלח ומוגשת עם רוטב בשר וגבינה. עם זאת, לא חסרים כאן פסטות איטלקיות קלאסיות כמו טליאטלה קלאסית, רביולי וניוקי.
בערב חג המולד, המסורת המקומית מחייבת לאכול תבשילי פסטה וחומוס בעוד שביום חג המולד עצמו חתיכות פסטה שנקראות קפלטי (Cappelletti) במרק הן חובה.
מרקים
מנה מיוחדת לאמיצים, פשוטה ועם טעם עז שמוגשת כאן בעיקר בחורף, היא תבשיל עור חזיר עם שעועית.
מרק נוסף הוא מרק העניים, המכונה בסן מרינו "Bobolotti". המרק הזה מורכב מדפי בצק חתוכים לריבועים ומבושלים במים עם תיבול של שומן חזיר ושעועית כהה.
קינוחים
הגענו אל גולת הכותרת של האוכל הסן מרינזי. את חלקם תוכלו אפילו לקחת הביתה כמזכרת.
עוגת טיטאנו
עוגת טיטאנו (Torta Titano) עשויה מחמש שכבות של פרוסות מרובעות חופפות במילוי קרם קקאו, קפה ואגוזי לוז עם שוקולד מריר.
עוגת שלושת המגדלים
טורטה טרה מונטי, הנקראת גם טורטה סן מרינו, ששמה מגיע בהשראת שלושת המגדלים היא התמחות יוצאת דופן. העוגה המורכבת מפרוסות וופל עגולות גדולות במילוי קקאו וקרם אגוזי לוז עם קישוטי שוקולד.
העוגה מיוצרת מאז 1942 על ידי חברת La Serenissima והמפעל נמצא בעיירה דומניאנו.
עוגת חג המולד Bustrengo
את עוגת חג המולד הסן מרינזית מכינים עם פירורי לחם או קמח תירס שמחליף את האורז המסורתי.
עוגת Verretta
עוגת הוורטה היא עוגת שוקולד דחוסה ומתוקה ויש בה אגוזי לוז, פרלינים ומיני מתיקה נוספים
פגנוטה (Pagnotta) מיוצרת בחג הפסחא עם צימוקים ואניס, קצ'אטלו (Cacciatello) הוא קינוח עשוי חלב, סוכר וביצים, ולבסוף מרק דובדבנים שמבושלים ביין אדום מתוק ומוגש עם פרוסות לחם קלוי ולפעמים גלידה.
יינות
היינות המסורתיים של סן מרינו מאוד מאוד דומים ליינות של מחוז אמיליה-רומאניה: תוכלו לשתות כאן את הסנג'ובזה האדום, האלבניה הזהוב, הביאנקלה והמוסקטו הטעימים.
אם כבר בענייני שתיה עסקינן, איך אפשר שלא לדבר על הליקרים האופייניים. נסו לטעום את ליקר הכמהין Tilus, או את ליקר העשבים Duca di Guelfo.